Hur har du det i höstmörkret?

Ordförandeord 21 oktober 2005.

Hur har du det i höstmörkret? Nu när regnperioden just har startat, regnet har öst ner hela dagen i dag, så är man glad att man håller på med simning. En innesport på vintern! Visst kan vattnet ibland, när man sticker ner tårna, vara lite i kyligaste laget, speciellt om man bara ska ligga och mysa i det. Men det är något som våra simmare sällan får göra. Träningsaktiviteten är f n intensiv och grupperna går välfyllda på träningspassen.

Vi har redan hunnit med två stora interna tävlingsarrangemang, Skuruplasket/Utmanaren 1 den 1 oktober och höstens klubbmästerskap den 18 oktober. Det går inte att ta miste på entusiasmen hos både simmare och publik. På Skuruplasket föreberedd vi oss för publikinvasionen genom att sätt upp vår monteringsbara läktare, första gången använd på Vårsimiaden.

Det är positivt att vår simhallsjour fungerar bättre nu. Det är många simföräldrar som på detta sätt sköter tillsynen och ordningen i simhallen under de intensiva lördags- och söndags-förmiddagarna. Även söndagskvällarna ställer jourföräldrar upp och sköter simhallen under våra populära projektgrupper.

När vi startade med egen jour i simhallen utbildade vi oss i hur man tar vattenprov och hur städning och öppning och stängning ska göras. Nu kommer nästa steg i kompetensutvecklingen för våra jourer, nämligen möjligheten att rädda liv med defibrillator.

Vi har redan över 30 personer i klubben som har HLR-utbildning. Nu tar vi och Nacka kommun ett nytt steg i att öka möjligheten att rädda liv. I Nacka Sportcentrum placeras en defibrillator av automatisk modell, som ska kunna skötas av en person med utbildning. Till denna utbildning bjuder nu Nacka kommun in föreningslivet. Vi kommer i första hand att ha två personer utbildade inom vår organisation. Erbjudande om utbildning i HLR-grundkurs har gått ut till alla föreningar. Ta chansen att utbilda dig i något som du verkligen har stor nytta av, både för dig själv och för andra!

Handslaget, idrottens möjlighet att utvecklas? Vi är med i Handslaget på många olika sätt. Just nu medverkar vi i ett samarbetsprojekt med Nacka Gymnastikförening, som erbjuder överviktiga barn träning i olika former. Vår tränare David Jonsson sköter simdelen.

Tillsammans med Boo Folkets Hus ska vi låta ungdomar som har sin huvudsakliga fritid på ungdomsgård, träna simning i Skuru sim. Spännande projekt med många ”positiva förtecken”.

Under många år har vi försökt påverka kommunen att ta ett större ansvar tillsammans med oss simföreningar, för att öka simkunnigheten i kommunen eller åtminstone ta reda på hur det ser ut med simkunnigheten. I dag finns en tydlig nordisk norm för att kunna kalla sig simkunnig. Man ska kunna simma minst 200 m vara av 50 meter på rygg och våga hoppa i vattnet på den djupa delen. Det kravet ska man helst klara i år 5 i skolan.

För att hitta de barn som inte uppfyller kravet för simkunnig, inventerar nu två av våra tränare, Emma Söderholm och David Jonsson, simkunnigheten i först Ältas skolor och sedan skolorna i Saltsjö-Boo. Projektet kommer att fortgå under hela vårterminen 2006. Det ska bli intressant att se vad de kommer fram till i sin slutrapport. Ett projekt som har initierats av två aktiva tränare, en i simning, Emma Söderholm och en i gymnastik Emmeli Boström, är ”Idrottskompisar”. Simmare och gymnaster provar på varandras idrotter, dels för att få en större förståelse för varandras idrotter, vilka krav som gäller och samtidigt få en inblick i en annan idrott.

Låt alla vara med är ett projekt som riktar sig till våra lite äldre simmare. De som startat sin simkarriär sent eller de som vill trappa ner lite men ändå vara kvar i simningen. Projektet syftar till att behålla dessa simmare i gemenskapen, utbilda den som vill, till tränare och ledare och samtidigt ge dessa ungdomar en meningsfylld fritid.

Som du märker är det mycket på gång. Vi behöver därför bli fler som är med och tar del i våra barns fritid. Vi har också aktiva föräldrar vars ungdomar slutat simma. Det är naturligt att man då trappar ner på sitt engagemang, även om det finns de som gör motsatt och jobbar ännu mer.

Tack för ordet denna gång och på återhörande.

Björn-Olof Söderholm

Ordförande