Inspiration, motivation, vilja och glädje!

Ordförandeord 23 november 2005.

Inspiration, motivation, vilja och glädje! Känner du igen orden?

Det är ord och känslor som ibland kommer till en när det är motigt och jobbigt och när höstmörkret lägger sin tunga mantel över såväl land som tillvaro och psyke. Man försöker peppa sig själv att jobba på, att gå vidare och inte ge upp.

Vårt eget Skuruplask/utmanaren i lördags (19 november) fungerar som en sådan där motivationshöjare. Fylld av energi går man ifrån simhallen efter en sådan positiv upplevelse.Att sedan våra simmare presterar bra resultat och går till final vid helgens simningar i Eriksdalsbadet (Aquarapid International) gör inte saken sämre.

Hörde förresten på ett radioprogram där man tog upp hur det var att vara förälder och inte hinna ta del av sina barns fritidssysselsättningar. En förälder sa mycket tydligt ”vi litar på de ledare som tar hand om våra barn på fritiden”. Vi vet att de har det bra!

Samtidigt så diskuteras i pressen om de allt mer försämrade resultaten i skolan. Hur ska skolan bli bättre? Hur ska vi kunna konkurrera internationellt? Finland är bättre! Sverige är fantastiskt brukar det ju heta. Idrottsundret Sverige, som år efter år ”producerar” världsstjärnor, unikt för ett så litet land. Vad beror sådant på? Vad är hemligheten?

Staten har upptäckt föreningslivet! Tyvärr inte ur den positiva sidan, här gäller det att straffa skattesmitare. En person med mycket insyn i föreninglivet undrade om det överhuvudtaget kommer att gå att få någon att ställa upp och döma en hockey- eller fotbollsmatch i fortsättningen om det mesta ska gå till skatt. Oavsett vad man anser om vita och svarta pengar, i Skuru är det vita som gäller, så sätter det ändå fokus på ett problem som varje idrottsförening med matcher på programmet har och kommer att få ännu mer.

I veckan så var jag och tittade på en ungdomsmatch i ishockey. Det var länge sedan sist! Jag spelade faktiskt ishockey i min ”ungdom”. Det blev allsvenskt kval på den tiden (70-tal). Alltnog, jag hade troligtvis aldrig klivit in på banan i dag, skrämd av allt smällande i plank och plastglas runt rinken.Spelarna jag såg var fokuserade, tuffa, hårda och motiverade. Kämpaglöden lyste i ögonen på dem. Efter matchen, ”mitt” lag förlorade, tackade spelarna varandra och därefter åkte alla bort till de tre domarna, som stod vid speakerbåset, och tog i hand. Det kändes konstigt för mig men var fint! Detta, att efter en kamp man mot man och lag mot lag, kunna ta i hand, tacka för god kamp och sedan gå vidare. Det behöver fler lära sig.

Inom simningen ser vi detta ofta och tydligt, total sportsman ship. Konkurrenter som både före och efter tävlingen småpratar med varandra och som sedan behåller fokus under själva loppet, för att efter loppet kunna brista ut i teknikutvärdering med tränaren och bananätande tillsammans med kompisarna på läktare. Det är fint!

Moms på lokalhyror är det senaste hotet mot föreningslivet. Frågan diskuteras i skatteutskottet och ett förslag är på gång. Om detta genomförs kommer idrotten att ”upptaxeras” med 25 %. Detta får inte ske anser jag. Det kan bli nådastöten för många föreningar som redan i dag betalar mer i hyra för att få hålla på med sin verksamhet i en kommunal eller privat anläggning, än föreningen får i bidrag för sina aktiviteter. Det är snart dags för oss ledare och aktiva att sätta ner foten och säga ”hit, men inte längre”.

Sista ordet är förhoppningsvis inte sagt i denna fråga. Här måste idrottens organisationer ställa upp för alla de ledare och aktiva som finns ute i föreningslivet. Vi följer frågan!

Er ordförande

Björn-Olof Söderholm