Sommarbrev om simkunnigheten

16 juli 2006

Mitt i sommaren sitter jag och tänker på det fina vädret som nu varit i flera veckor på sommarlovet. Allsången på Skansen är i gång, mordgåtorna duggar tätt i Tv:n och turisterna har kommit till stan. Simningen har tagit lite semester!

Mina tankar går till er som nu äntligen får semester efter ett  år av hårt arbete.Arbete på jobbet och arbete i föreningslivet. Vill passa på och önska skön ledighet!

Kommer ni som är lite äldre (i samma ålder som jag) ihåg Cornelius visa brevet från kollonien (70-talet)? Där skriver grabben som är på sommarkollo om hur man bränner ner grann baracken och hur kompisen Tage får en fickkniv uti sin mage. Det hände grejor redan då på 70-talet där ungdomar vistades.

Det var då (på 70-talet) som man inte fick bada direkt efter det att man hade ätit. Man kunde få kramp! Numera vet man att det inte är så. En förklaring till denna regel har getts mycket senare från välunderrättad källa; föräldrarna ville helt enkelt ha det lite lugnt efter maten och då fick vi som var barn snällt stanna på land tills det att maten hunnit tas om hand och kroppen var beredd på ytterligare ett dopp. Att man gick på den niten!

Vårt eget dagläger kanske kan med lite vilja, jämföras med dåtidens kollo? I alla fall så har vi nu genomfört första perioden (midsommarveckan) till vilken många simmare kom och var med. Förutom simträning arrangerades det en hel del aktiviteter både utom- och inomhus. Daglägret stöttades som vanligt av några vuxna som fanns till hands hela tiden.

Summer Games i Eriksdalsbadet är också avklarat. Bra genomfört av alla simmare och ledare på plats!

Hittills under sommaren har ca 30 personer drunknat. De flesta har dock varit vuxna män! Simkunnigheten har senaste året varit i fokus, inte bara i vår egen kommun (Vattenprovet för skolår 0-5) utan i hela landet har det diskuterats hur man ska få upp simkunnigheten. En simkunnighetsdefinition som i dag är annorlunda (kunna simma 200 m vara av 50 meter på rygg) än vad det gjordes när jag var ung. Då var man simkunnig om man kunde simma 25 meter. Jag minns att jag gick på botten och rörde på armarna.

Dagens barn och ungdomar lär sig simma i bassäng. När man sedan kommer ut i våra insjöar och i havet är det stor skillnad på såväl temperatur som sikt och bottenförhållanden. Det kan göra att personen inte är beredd på vad som händer. Det kan också förekomma vågor som  både kan skapa strömmar men också gör att du inte har fri sikt på ytan när du simmar.

Krav på lagstiftning i frågan har framförts och frågan har vänts ut och in flera gånger hittills i sommar. Vår del av Vattenprovet kommer att redovisas efter semestern. Det är viktigt att kommunen använder materialet och resultaten på ett sådant sätt så att simkunnigheten ökar där den i dag inte är bra.

Det finns en 0-vision för trafikdöden. Därför satsas det på fartkameror, vajerräcken, bättre vägar, alkoholkontroller mm. Miljarder kronor går åt till att motverka trafikdöden. Det borde finnas en 0-vision för drunkningsdöden också. Jag är övertygad om att fick vi samma resurser som satsas på att minska (komma till 0) trafikdöden, så skulle vi se stora positiva framsteg mycket snabbt när det gäller såväl barn, ungdomar som vuxnas simkunnighet.

Till dess att vi har fått alla dessa miljarder så ber jag dig; simma aldrig ensam, träna gärna på att livrädda varandra under ordnade former, lär dig HLR och L-ABC, så att du kan göra en insats om olyckan är framme. Tänk först och handla sedan! Utsätt inte dig själv för fara.

Väl mött i augusti!

Björn-O S