Mycket på gång i Skuru  

Orförandeord 9 April 2007

Knappt har våren tagit sitt grepp över naturen så kommer bakslaget, det snöar utanför mitt fönster. Efter några fantastisk fina dagar med klarblå himmel och sol, visserligen ganska kallt i luften, men ändå fint vårväder, gör vintern ett sista försök att återvända? Bra att då hålla på med en idrott som är helt oberoende av vädret, nämligen simning, som för det mesta utövas inomhus.

Alltnog, vad finns det att rapportera denna gång då? Verksamheterna i de olika grupperna pågår för fullt. Simmarna tränar och tävlar som allra mest nu under en period. Alla tävlar dock inte, vi har grupper med simmare som nöjer sig med att träna och utveckla sin teknik men som tills vidare har lagt tävlandet på is. Det ska man få göra i vår klubb!

Vi har genom tidigare beslut i styrelsen bestämt att satsa särkilt på lägerverksamheten. Vi tycker att det är viktigt att simmarna får tillfälle till sociala kontakter, mötas på andra ”arenor” och bara får vara med varandra. Vi vet att detta utvecklar andra sidor av en idrottande individ. Därför var det särskilt roligt att lägret med 60 simmare och ledare på Djurönäset blev så lyckat. Förutom att det var ett fint ställe att vara på, bassängen dock lite kall, så fick tränarna tillfälle att prata simning med sina simmare. Roffe och hans tränargrupp utnyttjade tiden maximalt för att på olika sätt utbilda simmarna inom olika ämnen.

Vi har haft det svårt att nå ut med reportage och bilder om allt det roliga och fina som händer i vår klubb. De stora uppstartslägren har haft bra bevakning med såväl dagbok som bilder och Fredrik och Roffe har sett till att vi har fått ut informationen. Men den löpande verksamheten har vi inte alltid orkat bevaka och skriva om. Nu finns det faktiskt reportage från en del tävlingar och mindre läger på vår hemsida. Redaktör är Emmeli, tränare i Medley- och E-grupperna. Ett tips, titta in på hemsidan där finns mycket mer än aktivitetskalender och gruppinformation.

Som sagt våra simmare är ute och visar upp sig på många olika tävlingar under våren. Hittills har de vunnit framgångar av olika valör på Tyresö knatte, Sollentuna Simfestival och Hemglass Cup.  

Att återkomsten till seriesim skulle bli en sån succé var det svårt att förutse. Svårt att veta hur våra simmare skulle stå sig i konkurrensen med övriga klubbar. Men våra simmare har näst intill krossat allt motstånd och vunnit de två hittills genomförda tävlingarna, Åkersberga och Saltis, med god marginal. Nästa tävling i Nacka simhall den 7 maj. Kom och heja!

130 simmare deltog i Skuruplasket/Utmanaren senast. Imponerande och jättekul. Vilken fantastisk verksamhet det är på lördagarna som klarar att förbereda dessa nybörjare inför en riktigt tävling som detta ändå är. Professionella funktionärer som tillsammans med tävlingsledning och sekretariat genomför en tävling för nybörjare på ett proffsigt sätt. Detta har säkerligen betydelse för hur våra simmare är förberedda när de kommer ut på externa tävlingar. De är väl förberedda.

Efter en regelrätt kampanj för högre och bättre simkunnighet i Nacka, under det senaste året, Handslagsprojektet ”Vinna skolan”, var det särskilt intressant att genomföra årets Skolmästerskap med Bästa Fyran 25 mars. Läget på anmälningsfronten innan tävlingen såg väl inte så lovande ut men när väl tävlingsdagen infann sig så kom det många små simmare till Nacka simhall. 192 deltagare tävlade för sina skolor och det korades förutom fem finallag till Bästa Fyran finalen i Eriksdalsbadet den 30 maj, Skolmästare i samtliga årskurser 1-9. Bra reportage med bild följde i Nacka Värmdö Posten, det tackar vi för!

Masters simmarna har varit i Helsingborg och simmat SM. Flera personliga rekord och medaljer till våra simmare, grattis.

Arbetet med att få med kommunen på att bygga till Nacka simhall med ytor för landträning, rehabilitering mm fortskrider. Frågan kommer att tas upp i huvudstyrelsen i april.

Att vi är fler sektioner än simning i Skuru familjen vet du säkert. Handbollen är ju mest framgångsrik, främst på damsidan och med en fantastisk bra ungdomsverksamhet, är de många gånger en förebild för oss inom simningen. Basketsektionen är en sektion på stark frammarsch. Något som du kan ta del av under helgen 21-22 april. Då arrangerar basketsektionen Ungdoms SM i Nacka Sportcentrum, samtidigt som vi själva arrangerar Vårsimiaden i Nacka simhall.

Att basket och simning är två olika idrotter hindrar inte att vi kan samarbeta. Detta sker nu efter initiativ av huvudtränarna i de båda sektionerna, på så sätt att våra simmare tränar styrketräning, balans och koordination med tränare från basketsektionen samtidigt som basketspelare tränar simning, bl a som rehabträning efter skada, med våra egna tränare i bassängen. Utbytet har börjat mycket positivt och vi önskar basketen lycka till med USM.

Våra tränare och ledare ska vara välutbildade. Därför är det roligt att kunna konstatera att vi nu har fått ytterligare fyra tränare utbildade av Stockholms Simförbund samt att flera av våra ledare har uppgraderat sina kunskaper när det gäller D-HLR.

Boka fredag 25 maj för årsmöte. Platsen blir denna gång Skurustugan och vid den efterföljande årsfesten kommer vi bl a att dela ut priser till klubbmästare, ledare och funktionärer.

Glad fortsättning på våren

Björn-Olof Söderholm
Ordförande