Time out

Ordförandeord 15 december 2008.

Hej! Hur har du det i skuggan av finanskris, klimathot och julstress? Själv har jag tagit lite försiktig ”time out”. I alla fall känns det så när jag valde att avstå både luciafirande och KM. Det kändes lite konstigt att inte vara på plats i simhallen denna söndagsförmiddag. Jag brukar ju framhålla hur positivt det är, åtminstone för mig, att vara med i simhallen, träffa både simmare, tränare och ledare och inte minst föräldrarna. Nej, jag har inte tänkt sluta med simningen, inte än, men jag har gjort en annan prioritering den senaste tiden. Jag fick dock min ”positivitetsdos” när jag tillsammans med lördagstränarna inkl simskolans ledare, fick avnjuta en god jullunch. Det var mycket trevligt ordnat av Annette Jansson och Anne Jönsson, stort tack till er.

En intensiv tävlingsperiod går nu mot ett välförtjänt uppehåll för många av våra simmare. Hösten har inneburit många framskjutna placeringar på de olika tävlingsarenor där våra simmare har ställt upp. Vi märker att fler och fler av våra simmare tävlar mer och mer. Detta märks inte minst i vår budget, där vi inför nästa verksamhetsår måste se över hur mycket och var vi tävlar framledes. Att tävla ingår i en simmares karriär, vilket vi också tydliggör ju högre simmaren kommer i gruppsystemet.

Verksamhetsplanen är vårt styrinstrument. Du hittar den på vår hemsida. Där kan du läsa om våra mål och hur vi ska nå dem. Ett av våra uppdrag är att erbjuda simning på hemmaplan för Nackas barn och ungdomar. Något som blir svårare och svårare på grund av att tiderna i Nacka simhall inte räcker till för alla som vill vara med i vår verksamhet. Detta faktum har gjort att styrelsen tillskrivit Fritidsnämnden och Kommunstyrelsen om hur vi ska få tillgång till mer bantid och landträningsutrymmen.

Vi har från Skuru sim:s sida tidigare lagt fram ett förslag till tillbyggnad av Nacka simhall. Ett förslag som hittills skjutits åt sidan av såväl politiker som tjänstemän, mycket på grund av att frågan om ett bad i Saltsjö-Boo dragit ut på tiden och inte kommer till ett avgörande, samtidigt som hela Nacka Sportcentrum är under lupp. Bron och vägen från Kvarholmen planeras landa i den nya ”isladan”. Därför avvaktar nu kommunen med vad man ska göra med marken där det i dag är ishockey, fotboll, handboll, basket, gymnastik och simning, Nacka Sportcentrum.

Jag har i tidigare ordförandeord gjort en bedömningen av de förslag som ligger när det gäller ytterligare bad i Nacka kommun, och där gissat att det inom tio år inte kommer att byggas något nytt bad, vare sig i Boo eller Nacka. Den tänkta lösningen bland politiker och tjänstemän kanske heter Saltsjöbaden. Där har man alltid varit duktig på att få till saker och med vetskapen om att det läcker in grundvatten i Näckenbadet, och att det när som helst kan behöva stängas, så är mitt tips att där blir det ett nytt bad först.

Vad händer om vi inte kan fortsätta att utveckla simsporten i Nacka och vad händer om inte alla som vill får plats, i simskolan, i simverksamheten? Antagligen så kommer färre barn att lära sig simma, färre kommer att kunna tas in i simverksamheten, möjligen kommer de privata alternativen att kunna ta emot, men det är fortfarande tillgången på vatten som styr.

Om det är något som vi är bra på så är det att komma fram med kreativa idéer. Jag är övertygad om att vi även denna gång kommer att få fram lösningar som gynnar verksamheten och ger möjlighet för fler barn och ungdomar att vara med i vår simsektion. Vad vi vill med våra brev och uppvaktningar till politiker och tjänstemän, är att få till en bra dialog. Jag tror på kommunikation och samverkan.

God jul och Gott Nytt år önskar Björn-Olof Söderholm

Ordförande