Inför Julen

Ordförandeord 1 december 2009

Snart är det jul och nytt år och det är inte mer än en månad kvar till vårterminen startar. Visst låter det skönt att veta att vi snart går mot våren även om vi först ska passera vintern.

I mitt ordförandeord försöker jag att på mitt sätt och utifrån min position, beskriva och kommentera vad som är på gång inom simsektionen, utan att gå in på allt för mycket detaljer. Man kan säga att jag försöker ”måla” med stor pensel och inte så detaljerat.

Den senaste tiden har jag liksom många andra inom simsektionen kunnat njuta av att vi för första gången i sektionens historia (mig veterligen) har haft en simmare kvalad till stora SM. SM som denna gång gick i Göteborg 25-29 november. Att det dessutom blev en bra placering för vår simmare (14:e plats ) på 50 m ryggsim, borde ge oss ännu mer inspiration för framtiden.

I styrelsens arbete ingår att noga följa både verksamhet och ekonomi och att se till att vi når de mål vi har satt upp i verksamhetsplanen. När vi kommer till årsskiftet har två tredjedelar av verksamhetsåret gått och det är dags att fokusera på det nya året. Med en verksamhets om fortsätter att utvecklas både ekonomiskt och resultatmässigt ökar kraven på planering och uppföljning. Detta avspeglas också i styrelsens agenda som mer och mer liknar dagordningen hos vilket bolag/organisation som helst. Det handlar precis som inom andra idrotter och föreningar mycket om pengar i dag. Räcker pengarna för den satsning som är planerad? Hur mycket är deltagarna beredda att betala för att vara med? Hur mycket är ideellt arbete och hur mycket har föreningen råd att lägga på arvoden? Det går fort att komma ifrån idrottens grundläggande värderingar om idrott åt alla och på lika villkor, värderingar som är värda att hålla fast vid, samtidigt som vi måste anpassa verksamheten till dagens verklighet. Med det säger jag inte nej till satsning på elit. Det behövs dock en bredd för att få fram en topp och det är fortfarande så att bredden ”sponsrar” toppen.

Enligt olika prognoser om världsekonomin har vi nu varit nere i botten och det har vänt uppåt igen. Om man har varit på botten och vänt så antar jag att det tar ett tag att komma upp till ytan, i alla fall rent symboliskt. Vi har således ytterligare en tid framför oss innan vi är tillbaka till det normala d v s att det återigen går att få företag att sponsra, bidra med varor eller pengar till föreningslivet eller ens ta en diskussion om det. Som den lilla simförening som vi är vi fortfarande mycket beroende er våra medlemmar. Då handlar det inte bara om medlems- och träningsavgifter utan också om det stora och betydelsefulla arbete som många av er medlemmar bidrar med. Jag har många gånger skrivit om detta i min krönika och betydelsen av dessa arbetsinsatser har snarare ökat än minskat, ändå höjs avgifterna något kommande termin. Vi är i dag en sektion med många fler åtaganden än tidigare. Vi bedriver simskola åt kommunen, vi ordnar tävlingar i Nacka simhall, vi deltar i tävlingar på annan ort, vi ordnar läger och resor. Saker som vi har gjort under många år men som nu har förflyttats till en ny nivå, SM nivå! Vi ska självklart vara stolta över våra framgångar samtidigt som vi ska vara mycket ödmjuka inför den framtida satsning i både arbete och pengar som kommer att krävas, då vi vill att våra simmande ungdomar ska ha möjlighet att nå sina mål, oavsett om det är, Höstsimiaden, Sumsim, JDM, DM eller SM.

Att våra tränare utvecklar sina träningsmetoder och träningsupplägg är en naturlig del i hela sektionens utveckling. Under våren kommer ett nytt landträningskoncept att introduceras i grupperna. Genom att träna mer kvalitet vet man att skador undviks och att möjligheten att prestera ökar. Det ska bli intressant att följa våra simmares utveckling med denna träning.

God Jul och ett Gott Nytt År önskar Björn-Olof Söderholm