En lathund till dig som är ny simmare/förälder i träningsgrupperna

Innan tävlingen

För att vara med på en tävling så tittar man i Tävlingskalendern och ser där vilka grupper som åker på respektive tävlingar eller pratar med tränaren. Några veckor innan tävlingen brukar en inbjudan komma. I den står allt som är viktigt för klubben att veta inför tävlingen. Då lägger webbansvarig upp grenordningen på tävlingen i tävlingskalendern.

Har man bestämt sig för att vara med  på en tävling så är bästa och enklaste sättet är att logga in på SKURU ONLINE och i kalendern kryssa för rutan på den tävling man vill simma. Man kommer då in på grenordningen och där kryssar man i de grenar man vill simma. Är man osäker på vad man skall eller kan simma så tar man kontakt med sin tränare i god tid innan sista anmälningsdag bestämmer vilka grenar som är lämpliga.  Samtidigt kommer man överens om hur man anmäler sig, ONLINE eller  genom tränaren.

ANMÄL ER ALDRIG DIREKT TILL ARRANGERANDE KLUBB – UTAN ENDAST ONLINE PÅ TÄVLINGSKALENDERN ELLER GENOM DIN TRÄNARE!

Tävlingar kan ibland var med flera pass och under flera dagar.  Anmälan är bindande.

OBS, OBS!!!!
Fram till och med sista anmälningsdag kan simmaren ändra sitt deltagande i en tävling/aktivitet utan kostnad – det är bara att gå in på SKURU ONLINE och ta bort kryssen. Därefter gäller att en simmare får stå för alla kostnader som rör sitt deltagande i tävlingen/aktiviteten som drabbar klubben om:

  • simmaren INTE deltar i tävlingen/aktiviteten.
  • simmaren blir sjuk, och därmed inte deltar, utan att meddela detta till tränaren omgående (senast 1,5 timmar innan tävlingsstart, tidigare om du simmar i lag), innan tävlingen/aktiviteten startar.

Sista anmälningsdag sammanställer webbansvarig i klubben anmälningar på Online och skickar dessa till tävlingsarrangören. I och med detta går det inte att få tillbaka anmälningsavgiften. (35-65 kr / distans och deltagare, vilken klubben betalar).

Efter ca två veckor kommer en startlista tillbaka i vilken det går att se den startordning som gäller och vilka som kommit med. Arrangörer stryker deltagare vid för stort intresse och prioriterar normalt de med bäst tid (lägst), ingen avgift om man är struken. Startlistan finns normalt tillgänglig här på webbplatsen men också hos tränaren. Ofta läggs det ut ett  Skuru-PM om tävlingen på hemsidan där det framgår samlingstider och vilka grenar alla Skurusimmare simmar.

Till tävlingen tar man sig själv eller kommer överens med någon om skjuts. (Se vår Resepolicy) Vid sjukdom eller annat förhinder MÅSTE man meddela detta till tränaren som står som tränare på PM:et. Här hittar du också telefonnummer till den tränaren. När du kommer fram till tävlingen meddelar du att du är där till tränaren på plats. 

Tävlingsdagen
Samling
: Står på pm-et. Oftast samling vid simhallen.

Insimning: Man simmar in för att värma upp och mjuka upp muskler, hur mycket kan man fråga sin tränare. Insimningen brukar starta en timme innan tävlingen startar, man testar också startpallarna, ryggsimstarterna, kanske simmar man någon snabb 25:a på tid för att få känna lite på vattnet och skaka av sig lite nervositet. Det finns alltid en sprintbana till detta.

Strykningar: Skall alltid lämnas in en timme innan tävlingen börjar, oftast lämnar tränaren in en strykningslista till tävlingsekreteriatet.

Tävlingstiden: Då startar tävlingen. Man simmar i grenar och olika heat. En gren kan t.ex. vara 100 m bröstsim för pojkar 12 år och den går i så många heat som det finns anmälningar, de bästa anmälningstiderna simmar oftast i det sista heatet.

Uppvärmning: Detta är viktigt, lika viktigt som uppvärmning innan simträningen. Man gör sin uppvärmning tio-femton minuter innan sin start. Kolla med tränaren som är med när det är dags att värma upp. Efter hand lär man sig hur lång tid för loppet man vill värma upp. Det är viktigt att musklerna är varma och mjuka innan start så simmar man bättre och snabbare.

Start: Speakern ropar upp vilka som skall simma och på vilken bana man skall simma på (detta kan göras under föregående lopp så lyssna noga på speakern). Simmaren går då till den banan man skall simma på. När detta är klart blåser först tävlingsledaren en eller flera korta signaler, för att simmaren skall göra sig redo, sedan kommer det en ihållande längre signal, då ställer man sig längs bak på startpallen. Sedan säger startern – på edra platser – då ställer man sig längs fram på startpallen och därefter går startsignalen.
OBS! Man måste stå helt stilla efter det att startern har sagt – ”på edra platser”.

Diskvalificering: Simmaren kan bli ”diskad” och det händer alla simmare, oftast är det för tjuvstart (om man startar innan signalen ljuder). Annars kan det vara om man gör en felaktig vändning eller målgång. Det finns regler för alla simsätt, vändningar mm. Detta tränar man på träningarna hemma. Mer information om simsättsregler finns att läsa på Simförbundets hemsida www.simforbundet.se

Lunchuppehåll: Brukar vara runt två timmar, då är det viktigt att man går och äter i lugn och ro och det är viktigt att äta ordentlig mat, inte hamburgare och pizza. Simmarna och tränarna brukar ofta äta gemensamt på lunchen på tävlingarna. Efter lunchen är det samma procedur igen som på morgonen – insimning och uppvärmning.

Material: Ta med badkläder (flera ombyten), handdukar, träningsoverall, t-shirt, shorts, simutrustning (badmössa och simglasögon, gärna en 5/10-krona/ hänglås för att kunna låsa in sina saker. Ta gärna med lite egen fika att ha mellan loppen, kan vara någon macka och det är alltid bra med en banan. Tänk på att inte äta godis och ha inte med kolsyrade drycker under tävlingen. Ta aldrig med glasflaskor in i en simhall. Däremot skall man ha sin vattenflaska med sig så att man kan dricka vatten och fylla på vätskebalansen. Har man mediciner, ta med dessa och prata med tränarna så att de vet vad man t.ex är allergisk mot eller om man har astma.

Priser: Är alltid kul och trevligt att få, men tyvärr alla kan inte få priser. Oftast är det tre eller sex stycken som får priser i varje gren. Tävla alltid mot dina egna personliga rekord. Försök att simma snabbare än förra gången. Gör man detta många gånger så får man sitt första pris till slut. Vid en prisutdelning skall man alltid ha en klubbjacka eller klubbtröja på sig när man deltar i prisutdelningen. Ni som inte denna gång fick gå fram, heja då istället på dina kamrater som denna gång fick ett pris. Nästa gång hejar dom andra på dig.

Lycka till på tävlingen.

Mvh Rikard

Huvudtränare Skuru Sim

Senast uppdaterad: 2014-10-07