HÄR KOMMER INFORMATION OM NÅGRA TÄVLINGAR

Tävlingsdjungel

En liten lathund som kort presenterar några tävlingar som går varje år

SM: Står för Svenska Mästerskapen. Simmas både som långbane mästerskap (50-meters bassäng) och som kortbane mästerskap (25 meters bassäng). Det är kvaltider och även en kvalperiod till tävlingen som bestäms av Svenska Simförbundets Simkommitté. Det innebär att simmarens tid måste vara gjord i denna period (brukar normalt vara ett år tillbaka i tiden). Man kan kvala in till ett SM både via tider i 50 m bassäng och 25 meters bassäng.

JSM: Står för Svenska Junior Mästerskapen. Simmas också två gånger under året. När man simmar i långbane mästerskapen simmar man detta samtidigt med SM. Det går ett mästerskap bara för juniorerna i 25 meters bassäng under inomhus säsongen. Ålderklass för juniorerna är för pojkarna 20 år o y  och för flickor är det   20 år o yngre  som på SM  finns det både kvaltider och kvalperioder.

GP: Svenskt GP simmas fyra gånger under året och endast i långbana. Samma kvaltider gäller på GP som på JSM, men inte åldersklassen. Här har man från Svenska Simförbundet gjort en ändring som lyder, är man kvalad på ex. 100 m bröstsim får man också tävla på 50 m bröstsim och på 200 m bröstsim. Men inte i några andra simsätt om man inte är kvalad på . Här får simmarna GP-poäng, vilket ger de bästa simmarna en slant efter sista GP tävlingen för året.

Sum - Sim: Står för Svenska Ungdoms Mästerskapen vilket simmas två gånger under året. En på sommaren i långbana (50 m) då det finns kvaltider för simmarna i varje ålderklass. Man har ungefär ett år på en kvalperiod att komma med på denna tävling.
Sedan simmas det också ett Sum - Sim i kortbana (25m) Här måste simmarna delta på regionsfinalen som avgörs  ca en månad före Riks finalen. Den tid man gör på Region är den tid man går vidare på till riksfinalen med. Det är oftast 16 stycken i varje åldersklass och gren som går vidare  till Riksfinalen. Sum - Sim har följande åldersklasser:

Individuellt

A-klassen

16-17 år

 

Individuellt

B-klassen

15 år

 

Individuellt

B/C-klassen

15 år o yngre

 

Individuellt

C-klassen

14 år o yngre

 

Lag

A-klassen

16-17 år

 

Lag

B-klassen

15 år o yngre

 

Kvaltider: Länken till alla kvaltider som står ovan ligger här http://www.simforbundet.se/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=15660

Sammanställning av kvaltider hittar du här

UGP: Är en förkortning för Ungdoms Grand Prix.  Den simmas två gånger under våren och två gånger på hösten med deltävling ett och tre är det samma program, och på samma sätt tvåan och fyran håller samma program. UGP är en tävling som man startade just för att få dom yngre simmarna att börja tävla på dom längre sträckorna. För Stockholm finns det även ett slutpris till dom tre bästa simmarna i form av en summa pengar. Dock måste simmarna då ha deltagit på nio grenar under. Simmar man ex. 400 m frisim på våren så räknas inte det på hösten.

Simiaden: Simiaden simmas både höst och vår. Simiaden är en tävling med enkla åldersklasser för våra yngsta tävlingssimmare. Simiaden klassas inte som en mästerskapstävling. Höst-Simiaden avgörs helgen i vecka 47. Distrikten uppdras att se till så att alla i åldern 12 och yngre skall beredas plats i tävlingen. Finns behovet bör fler arrangörsplatser utses. Vår-Simiaden avgörs helgen i vecka 20. Distrikten uppdras att se till så att alla i åldern 13 och yngre skall beredas plats i tävlingen. Finns behovet bör fler arrangörsplatser utses.

DM: Står för Distrikt Mästerskapen eller Stockholms Mästerskapen. Är som på SM att det simmas ett mästerskap i långbana och ett i kortbana. Det går att kvala in både på sina kort eller långbane tider.

Beräkning av DM-poäng
Poängberäkningen utgår från 14, 11, 10, 9,...,1  poäng för de 12 främsta placeringarna.DM-poängen beräknas sedan på samma sätt som SM-poängen med

  • multiplikativ faktor 3 för seniorresultat, dvs. 3x14=42 poäng för segrare, 3x11=33 för 2:a plats, 3x10=30 för 3:e plats osv. ner till 3x1=3 poäng före en 12:e-plats.

  • multiplikativ faktor 2 för juniorresultat dvs 2x14=28, 2x11=22, 2x10=20 poäng osv till 2x1=2

  • För lagkapp är poängen dubbel

 JDM: Samma åldersklasser som för Junior-SM simmas tillsammans med DM. Här finns också kvaltider för att komma med.

SERIESIM: Seriesimslagen är indelade i 4 divisioner med normalt sex (6) lag i varje division. Om det något år inte går att fylla alla divisionerna med sex lag så förbehåller sig Sim- och Tävlingskommittén rätten att göra förändringar i antalet lag i divisionerna så att tävlingen kan genomföras på ett så bra sätt som möjligt, dock bör ingen division utom möjligen division 4 innehålla färre än fyra lag. Lagen möts i fyra deltävlingar under året. Den sista deltävlingen simmas som en gemensam tävling där alla divisioner ingår. Deltagande klubbar skall inför varje säsong bekräfta sitt fortsatta deltagande i tävlingen. Detta skall ske senast den 1/12 året före tävlingsåret. Nya klubbar kan vid samma tillfälle anmäla sig och dessa placeras då i den lägsta divisionen.

Syftet med seriesim

  • Skall fungera som en lag och klubbtävling.

  • Utse bästa klubb i distriktet.

  • Chans för simmare att tävla på "annorlunda/nya" grenar.

  • Möjlighet för klubbarna inom distriktet att se över ”bredden” i sin förening.

  • Skapa ett intresse för simning som tävlingsidrott.

  • Måttstock för distriktet att kvalitetssäkra prestationsnivån inom Stockholmsområdet

EGNA TÄVLINGAR: Skuru Sim arrangerar också interna tävlingar i form av Höst Km
Skuruplasket/Utmanaren, Knatte-KM  detta  ger de yngre en första trygg kontakt med tävlingsverksamheten. Och vi skall också arrangera tävlingar för andra klubbar. På alla  tävlingar behöver vi hjälp med funktionärer för att vi skall få tävlingen att gå runt. Så alla föräldrar som kan är välkomna för det behövs.

 SIMKAMPEN: Är en tävling mellan Sverige och Finland för svensktalande klubbar den går årligen på Åland
 Uttagningen har gjorts enligt följande:

- Uttagningen är baserad på resultat i långbassäng från januari 2010 fram till SumSim.

- De simmare som på förhand meddelat att de inte kan delta har strukits (röd)

- De två bästa simmarna i varje gren har markerats (grön).

- Om någon simmare har blivit uttagen i fler än tre grenar har stått kvar i sina tre bästa enligt poängen i Octo, de andra grenarna har strukits (grå). Hänsyn har även tagits till grenordingen.

- Processen börjar om med med de simmare som återstår.

- När alla grenar har två deltagare som är representerade i max tre grenar är urvalsprocessen slut.

 

Detta var ett urplock på de största tävlingarna i Sverige
Mvh Rikard
Huvudtränare Skuru Sim

Senast uppdaterad: 2014-10-07